Naapurin lehmä

Näyttää siltä, että jokin venäläisessä kansanluonteessa tai kulttuurissa estää tekemästä työtä, kehittymästä ja ponnistelemasta itsensä ja kansansa hyvinvoinnin ja paremman tulevaisuuden eteen.

Vai miten muuten selittyisi suuren rikkaan maan vuosisatoja jatkunut kurjuus ja alennustila?

Mieluummin yritetään tappaa naapurit ja ryöstää heiltä se, mitä itse ei kyetä hankkimaan. Mieluummin tuhotaan kuin rakennetaan, soditaan kuin ollaan sovussa.

Samanlainen mentaliteetti (jos oma lehmä ei lypsä, tapetaan naapurinkin lehmä) kuuluu olennaisena osana myös kommunismiin, joten ei ihme, että tämä tuhoisa aate vetosi juuri venäläisiin.

Saksalaisillehan tämä heidän oman Suuren Poikansa sekopäinen kehitelmä ei kelvannut.

Ja nyt ollaan sitten taas venäläisen yhteiskuntajärjestelmän romahduksen äärellä. Ties kuinka monennen kerran.

Ensimmäisen kerran modernina aikana homma hajosi käsiin vuonna 1917, kun bolsevikit perustivat ensin Leninin sekavan utopian ja heti perään Stalinin verisen tyrannian. Tuloksena oli parikymmentä miljoonaa ruumista ja maailman suurin atomipommi.

Toisen maailmansodan jälkeen venäläiset ottivat koko Itä-Euroopan ja tuhosivat myös sen taloudelliset, inhimilliset ja sosiaaliset rakenteet, kunnes tämäkin julma kokeilu päättyi romahdukseen 1991.

Nyt sama historian kelkasta totaalisesti pudonnut örkkilauma yrittää viimeisillä voimillaan palauttaa itselleen jotakin imperiumin irvikuvaa ryhtymällä teurastamaan naapureitaan.

Venäläisten kannalta sodan lopputulos on selvä: lisää takapakkia, lisää köyhyyttä, lisää menetettyjä mahdollisuuksia. Mitään muuta ei ole luvassa, ei tietenkään. Muu ihmiskunta on jo sukupolvia edellä, eivätkä venäläiset meidän marssiamme pysäytä.

Siinä sivussa toki kuolee paljon muitakin kuin venäläisiä. Kaikesta surkeudestaan huolimatta venäläisillä on käytössään mahtavat välineet kylvää sattumanvaraista tuhoa minne tahansa maailmassa.

Valitettavasti ei ole lainkaan mahdoton ajatus, että he myös tekevät niin. Se tuntuu venäläiseltä ratkaisulta, johon on helppo uskoa.

Minulle tämä jotenkin konkretisoitui, kun luin uutisia Nordstream-kaasuputkien räjäyttämisestä. Huippuasiantuntijatkin ovat täysin ymmällään siitä, mikä voisi olla venäläisten motiivi tällaiseen tuhotyöhön.

Ehkä sitä motiivia ei yksinkertaisesti ole? Ei ole koskaan ollutkaan?

Hyvin pelottava ajatus.